Výživa Bielkoviny Bielkoviny sú základné stavebné
látky svalovej hmoty. Zdrojom kvalitných bielkovín sú ryby, hydina,
hovädzie mäso, vajcia, mlieko, sója, ovsené vločky, jogurty atď. Bielkoviny
sa v tele vďaka enzýmom (pepsín a trypsín) štiepia na aminokyseliny,
ktoré môžeme deliť na esenciálne (telo si ich nevie vytvoriť v dostatočnom
množstve) a neesenciálne (telo si ich samé vytvorí z iných aminokyselín,
tukov alebo sacharidov). Sacharidy Sacharidy tvoria základ denného energetického príjmu. V strave by mali byť obsiahnuté zhruba v 50% - 60% denného objemu. Doporučená dávka sacharidov na deň sa pohybuje medzi 4 – 6g na 1kg telesnej hmotnosti. Monosacharidy sú najjednoduchšie sacharidy, ktoré sú
užitočné napríklad po tréningu. Glukóza ( krvný cukor) sa nachádza v
bežných potravinách. Fruktóza (ovocný cukor) je obsiahnutá v ovocí a
v mede. Tuky Tuky alebo lipidy sú zdrojom esenciálnych mastných kyselín a predstavujú rezervu koncentrovanej energie. Sú nevyhnutným prostredím pre rozpustenie vitamínov A, D, E, K a hormónov, telo tepelne izolujú a chránia mechanicky pred poškodením orgánov. Nízky ale i vysoký prívod tukov zpôsobuje vážne zdravotné komplikácie. Denná doporučená dávka sa pohybuje okolo 0,92g / kg telesnej hmotnosti a v celkovom objeme prijatej potravy medzi 15 – 20%. V jednom grame tuku je obsiahnuté 9kcal. Jedno veľké vajce obsahuje asi 5g tuku. Cvičenie verzus „dieta“ Telesná hmotnosť sa u našej populácie spolu s vekom
zvyšuje. Najväčší problém pri znižovaní váhy je preceňovanie úlohy stravy
a podceňovanie významu pohybu. Väčšina tzv. diét však vedie skôr k strate
telesnej hmoty (ATH) = svalov ako k strate tuku.
Pre obmedzenie nadmernej telesnej hmotnosti je doporučovaná vyvážená strava s mierne obmedzeným príjmom energie v spojení s vhodným pohybovým programom. Pokles hmotnosti nemá presiahnúť tempo 0,5kg za týždeň. Pre udžanie optimálneho množstva svalovej hmoty sa doporučuje dynamické cvičenie zahrňajúce veľké svalové skupiny. Takto spôsobená hmotnostná strata je krytá zväčša stratou tukového tkaniva. |