Strava poradenstvo

Výživa
Správna výživa dodá telu energiu, vitamíny, minerály a zbaví ho toxických látok. Všetko, čo telo príjme ako potravu, by malo obsahovať vyvážené množstvo bielkovín, sacharidov a tukov.

Bielkoviny

Bielkoviny sú základné stavebné látky svalovej hmoty. Zdrojom kvalitných bielkovín sú ryby, hydina, hovädzie mäso, vajcia, mlieko, sója, ovsené vločky, jogurty atď. Bielkoviny sa v tele vďaka enzýmom (pepsín a trypsín) štiepia na aminokyseliny, ktoré môžeme deliť na esenciálne (telo si ich nevie vytvoriť v dostatočnom množstve) a neesenciálne (telo si ich samé vytvorí z iných aminokyselín, tukov alebo sacharidov).

Bielkoviny rastlinného pôvodu sa pomaly vstrebávajú. Bielkoviny živočíšne obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Aminokyseliny, ktoré existujú vo voľnej forme, sa ľahko vstrebávajú do krvného obehu. Hydrolyzované sú už natrávené a tiež sa pomerne ľahko vstrebávajú. Rozvetvené bránia katabolismu.

V jednej porcií ryby o 100g je asi 30g bielkovín. V jednom grame bielkovín je 9kcal energie. Denná doporučená dávka bielkovín sa pohybuje medzi 0,8 - 2,18g bielkovín / kg telesnej hmotnosti. Nadbytok bielkovín v strave však nevedie k rastu svalov, ale spôsobuje zdravotné problémy.

Sacharidy

Sacharidy tvoria základ denného energetického príjmu. V strave by mali byť obsiahnuté zhruba v 50% - 60% denného objemu. Doporučená dávka sacharidov na deň sa pohybuje medzi 4 – 6g na 1kg telesnej hmotnosti.

Monosacharidy sú najjednoduchšie sacharidy, ktoré sú užitočné napríklad po tréningu. Glukóza ( krvný cukor) sa nachádza v bežných potravinách. Fruktóza (ovocný cukor) je obsiahnutá v ovocí a v mede.

Polysacharidy sú tzv. komplexné cukry a mali by v našom dennom príjme prevažovať, pretože dokážu telo zásobovať energiou pomaly a vyvážene. Nájdeme ich v zrninách (kukurica, obilie, ryža), v strukovinách a v hľúzach (napr. zemiaky). Jedným z komplexných sacharidov je aj vláknina, ktorá potlačuje vstrebávanie tukov, a tak predchádza nadváhe a obezite. Denná spotreba vlákniny sa pohybuje okolo 25 – 30g.

V 1 krajci chleba je asi 13g sacharidov, čo zodpovedá 52kcal. Celkový obsah energie vrátane energie z bielkovín a tukov je 69kcal.

Tuky

Tuky alebo lipidy sú zdrojom esenciálnych mastných kyselín a predstavujú rezervu koncentrovanej energie. Sú nevyhnutným prostredím pre rozpustenie vitamínov A, D, E, K a hormónov, telo tepelne izolujú a chránia mechanicky pred poškodením orgánov. Nízky ale i vysoký prívod tukov zpôsobuje vážne zdravotné komplikácie. Denná doporučená dávka sa pohybuje okolo 0,92g / kg telesnej hmotnosti a v celkovom objeme prijatej potravy medzi 15 – 20%. V jednom grame tuku je obsiahnuté 9kcal. Jedno veľké vajce obsahuje asi 5g tuku.

Cvičenie verzus „dieta“

Telesná hmotnosť sa u našej populácie spolu s vekom zvyšuje. Najväčší problém pri znižovaní váhy je preceňovanie úlohy stravy a podceňovanie významu pohybu. Väčšina tzv. diét však vedie skôr k strate telesnej hmoty (ATH) = svalov ako k strate tuku.

Pôsty a hladovenie 68% straty ATH 32% straty tukov
Obmedzená zmiešaná strava (viac ako 1000kcal) 21% straty ATH 79% straty tukov

Pre obmedzenie nadmernej telesnej hmotnosti je doporučovaná vyvážená strava s mierne obmedzeným príjmom energie v spojení s vhodným pohybovým programom. Pokles hmotnosti nemá presiahnúť tempo 0,5kg za týždeň. Pre udžanie optimálneho množstva svalovej hmoty sa doporučuje dynamické cvičenie zahrňajúce veľké svalové skupiny. Takto spôsobená hmotnostná strata je krytá zväčša stratou tukového tkaniva.